baby's coffer. click here pls.. & baby say's Thank You!

choose your language

May 4, 2013

Clinical change - Klinik Kesihatan Ibu & Anak

Ignore the rugged look of the book!
Salam pagi sabtu semua! One more day to election day!! Okay, that was off topic. Anyways, semua tau kan before this i mmg buat mnthly check-ups kat Hospital UMRA Shah Alam. Skang ni, im having it done kat Klinik Kesihatan Ibu & Anak Kelana Jaya. Knape?

Masa memula tu memanglah nk wat kat private. Biasalah, baby sulong.... Kalo boleh semua nk THE BEST, and skang oun actually masih nk yg sama, just boleh fikir rational skit. Lagi2 lepas dh tau perbezaan between klinik gomen ngan private yg i pegi tu.

Okay.. Cite die cenggini. I start gi klinik gomen ni actually juz nak bukak buku merah je. Tu pun Dr. Ummul frm UMRA suruh. Die kata 'just in case', so i pun pegilah buat.

My experience memula ngan klinik gomen teruk gak lah. Al maklum, first time and i dnt knw the procedures.

Bgn pagi2, drive gi bekfast dulu then gi KKIA (Klinik Kesihatan Ibu & Anak) kat TTDI. Dekat je ngan rumah, so mcm no hal lah. Smp2 sane nampak kosong je, nurse2 leh main2 ngan kids lah. Wah! Happy! Skali bila dia tgk address i kt Palmspring, hampa. In her words 'Puan, kalau Puan dok kat Palmspring, puan kene pegi KJ. Kat sini tk cover coz lain daerah.' Wth? Sebelah je kott. Brape minutes je pun.

Pastu diorg sowh call dulu, takut buku merah leh bukak hari2 tertentu je. Panassssss! Dh lah nk ke sana jam! Errgh! Kitorg tk call pun, terus redah je. Smp sana terkejut beruk. RAMAI NYER MANUSIA!

Tanye counter, tulis nama and tunggu turn. Diorg kata come back after lunch psl dh penuh. Sigh.... Okay fast forward. Kronologi as below:

1. Tunggu nama panggil, amik berat badan, history n blood pressure
2. Tunggu nama panggil, Pee in a cup
3. Tunggu number lagi, blood test
4. Tunggu number lagi, jmp nurse, check perut
- measurements
- listening to baby's heartbeat
- chit chat on babys progress etc.
- date for next appointment
5. BALIK
*note: tk sempat nk jmp doctor coz it was already too late

Rase mcm leceh gler! And i missed the next appt, pastu cam malas lah nak buat lagi kat situ, continue jelah wat kat UMRA.

Then diorg call. Kata kene dtg gak. I dah default 2 mnths! Hahhahaa. Okaylah... Bg can. Jmp doctor this once je, then tak payah dh.

Bila dh used to the waiting, rasa mcm tkdelah lama sgt pun. Sama je mcm kat UMRA. Brape kali dah gi UMRA and kene tunggu lama gile. The last we were there, we had to wait for 2 hours (maybe coz it was on a Sunday). And bila jmp pun the dr checked me up for less than 5 minutes. Rasa cam tak puas. And she was a little rushed. Tak ingat nama dia, but shes the only dr there wearing tudung.

Kalau mcm ni, might as well i pg gomen kan? INFO! Dont stereotype the nurses kat klinik gomen. They surprised me wth their friendliness and willingness to explain! Adalah satu dua yg tk best, tp overall they were always nice!
 
So now, i dh masuk kali ke ntah brape gi sane. Especially since they've changed my appts to once every two weeks instead of monthly. Coz dah masuk 3rd trimester.

Tapi kan.. Adalah jugak cons ke sana. I will let u in on that shortly.

1. If boleh, tlg lah avoid getting GD or any other complications, coz if not ull have to go there more regularly. (im facing that now)
2. Tempat tk comfortable sgt
3. Diorg tk bg mc, just time slip je
4. Takde u/s scan (dis one leh buat kt memane clinic luar yg ada the machine)

And the pros
1. Cheap! Its FREE
2. Dapat the same ubat as private (obimin). Super minimal cost of tak smp RM5
3. Kalaulah ada apa2 emergency, its known that private hospitals wont take on ur case, and if u dh ada buku merah, it eases the process tremendously!
 
Bila fikir2kan balik, i am considering to deliver kat Hospital Sg. Buloh je instead of the original plan at UMRA. PPUM was the initial option, tp since kat situ husband tkleh masuk time delivery, its off the list. No no no noooo way i'm doing this on my own!
 
Bukan nk suruh u'olls tukar to gomen, if u have the means to, why not private.. After all u get better comfortable rooms, better food, etc. Ni juz my opinion and juz nk bgtau yg ada gak option lain.. Furthermore, i get to save up more for when the little one arrives! Sure nk pakai lagi byk duit.

For the u/s scan, my friend introduced me to this clinic - Klinik Sofea in Puchong Utama which does 3D + 4D + consultation for only RM80! Murah kan...... :-)

5 comments:

#ciksuzlin said...

Penat kan prgi gov. clinic ni (+______+)" sekarang kena pergi biweekly pulak smpi 9 months, then every week.

Dah pergi scan untuk 3rd trimester? Lin dah ^_^ Nak share my happiness dgn Sheena.

http://lovepregnancy.blogspot.com/2013/05/3d4d-at-29-weeks-2days.html

Sheena Saini said...

mmg penat gile kott. Sheena dah lah kene gi 2 minggu skali, then sumtimes in between those dates kene gi buat sugar tests and review pulak, ada kali kene pegi smp 3 kali seminggu. Penat!!

mollyjinxed said...

i had my checkups at KKIA TTDI.. office dlu opposite jer.. mmg heaven!! x ramai kat sana.. but the waiting i agree memana pon sama je kakcik.. PPUM pon hazabbbbbbbbbbbbb..

adie gave birth kt PPUM.. oklah.. always positive thinking.. nurses mostly okay. 1-2 je cam kerek.. biasalah.. the only thing x best husband xle masuk.. but i heard rumours in future they would allow husbands to come in.

i bet u panicked kan bile dgr org jerit "terann puan terannn" haha i panicked okay bile dgr tu. cam ramai gile org yg bg support .. masa adie nk beranak pon i think about 8 people ada dlm tu bagi semangat suruh teran.. u must practice your breathing k! cos i didn't! and adani was stucked at the vajayjay opening for few seconds. i had to hold my breathe takot dia termasuk balik! hahahaha.. its really hard to push a baby out!! hahahaha.. but always positive thinking!..

Sheena Saini said...

Adie!! Yes! Sungguh jealous u get to do ur check-ups kat sane. Dpn je VADs kan? =P

Aritu dah check, PPUM still tak bg husband masuk lagik. Maybe baby number two perhaps?? hahhaaa...

Yang fist ni rasa2 cam kat Sg Buloh je kott. Nak gak Kiki masuk skali!! (gedik tak??)

tp mmg cuak lah bila dgr nurse sowh push ke dgr org meneran. scary woooooo..........

Pin Paradise said...

Hi Sheena,


so you deliver kat Sg Buloh hospital? sana allowed husband to join delivery process / masuk delivery room tak ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...