baby's coffer. click here pls.. & baby say's Thank You!

choose your language

Dec 30, 2013

Review: Ergobaby Sport Carrier vs. Moby Wrap

I'm a big big fan of baby wearing as y'all know and maybe you have read in my earlier post (click here to see post).

So after baby wearing with a Moby Wrap (click here to site) and an Ergobaby, (click here to site) here's my review:

Moby Wrap: Ilan @ 3 months
Ergobaby Sport: Ilan @ 5 months

Moby (Pros)

1. Super comfort for baby due to its snugness - Ilan IMMIDIATELY calms down from a screaming fit when placed in his Moby. And more often then not, will fall into deep sleep.
2. Thanks to its broad shoulder support (u can either wear it up or spread widely over your shoulder and back), you don't feel tired or sore even after wearing baby for hours
3. Easy cleaning (just throw it into the washing machine with your other laundry)
4. Multi-functional (can also be used as a blankie, sleeping mat, nursing cover etc). Saves space for travelling
5. No risk of hip-dysplasia (Read here!)
6. Lets baby grow with the Moby. Can be worn from newborn right up to whenever they feel like it. Adjustable hip support, shoulder height etc (ever changeable, just wrap it according to your need)
7. When baby sleeps or nursing while on the go, just spread the shoulder part over baby's head for instant support and comfort.
8. LOOKS GOOD on fashionable mummies and daddies :)

Moby (Cons)
1. Too lengthy, and can be troublesome to wrap especially when baby is screaming and you have nowhere to put him down (this is when you are out alone)
2. Pricey (we got ours for RM179 at a warehouse sale)
3. Could get a little hot for baby and you (for Malaysian weather but ok for mall usage) especially if you are easily sweaty and hot.

Ergobaby Sport (Pros)

1. Easy no-fuss wearing (seriously. it took me less than a minute the first time I wore it!) MUCH LOVE!!
2. Thick padded waist support helps in supporting baby
3. No risk of hip-dysplasia
4. Material and locks tough enough to withstand age
5. Thick shoulder padding ensures no aching shoulders
6. Detachable, snap-on head hood (applicable for Sport only) for head support during nursing or sleep
7. Not as hot as Moby as the Sport version uses thinner material thus also making it the lightest of the 3 Ergo types.

Ergobaby (Cons)
1. PRICEY!! It retails in Malaysia at RM464 (we got ours used from at RM160)
2.not as multi functional as the Moby
3. Can't figure out how to snap-on the back shoulder clip myself. Un-doing it is easy.

4. Loads of imitation ones n safety might be breached wth those imitations. So be careful

So after reading this review, surely u may think i'm done with the Moby. Owh no no no. Will definitely use it again! Not selling! Hope this helps in making your decision.. Happy baby wearing!

Dec 26, 2013

Review - Allerhand Messenger Diaper Bag

Kay. Semua orang sure teruja nak beli diaper bag masa dapat tau preggy kan? Me too.. me too.. Kitorg slalu usha org guna diaper bag apa and thru our observation, memang ramai guna simple dimple nyer hard shell diaper bags, so bila ada expo je, teruslah beli yang tu.
Our first diaper bag
Best lah gak, everything gak leh fit in it, dari baju berset-set, ke toiletries, ke diaper yang banyak ke bottle. Semua leh sumbat dalam tu. No complains actually, cuma don't like carrying it.
Satu hari tu kitorg gi peekaboo kat shah alam, aahhhh.... Cantik nyer... Best nyer... Banyak nyer accessories...
2nd trip there, I bought it. Agak mahal lah for a diaper bag (after discount was about RM400 plus), but I lurrve it, so kopak poketku.

Tapi seriously, here come the review of the bag:
*click here to go to allerhand's official site.

1. Looks cool - ni Kiki pun kata dia suka, and even if dah takde baby he would still use it daily for his laptop

2. Reasonably sized - Takde lah besar sangat sampai Nampak mcam luggage. Tapi sides dia ada expandable zippers to adjust the width

3. Comes complete with "petit pockets" or mini bags with clips/hooks for pacifier, handphone, bottle, first aid kit etc.

4. Thick padded water resistant material

5. Detachable insulated bottle holder for cold or hot drinks

6. Long key strap, pen loops, zipped purse pocket

7. Multifunctional detachable accessories: PVC free padded changing mat (35 x 55 cm), insulated bottle holder, pacifier/coin/candy pocket, mobile/MP3 pocket, transparent zip pouch, first aid pouch and 10 Biodegradable Nappy Bags / All Purpose Sacks
Semua pockets and compartments dalam this bag sangat useful tau. We've used every single one. It saves me from needing to hangkut bag lain2. Contoh, I don't need to carry the thermal bag anymore coz dalam bag ni dah ada insulated tall and short bottle compartments for my bm. And when Ilan dah besar sikit, and no longer bfeeds, this compartment can be used for his food bags.
Pastu ade mini pouch slide for my coins and other small items. This is what packing for an overnight trip looks like:
Satu lagik yang best is that the changing mat is not PVC and padded and has Velcro so it sticks to the bag when changing. Takdelah bersepah bag kemana, baby kemana kan.
Ilan's first mall trip. And the first use for the allerhand. Rasa nyer time ni I baru habis pantang. Means he's around 2months :)
Highly recommended! Pasni bile Ilan dah school, nak beli gak lah Allerhand nyer school bags. Hehehheee

Dec 24, 2013

Jatuh duup huwaaaaargh!!

Ahah! Lama kan aiiii menghilang. Too many things happp-PENING rite now. Baru lah dapat setle down sikit.
Kita buat updates laju2 n pendek2 jelah eh for now. Ilan Aydeen dah 5months 2weeks now. Pandai berguling2 dah.. Hahahahaa.
Hokay. Pengalaman paling scary yang I lalui semenjak menjadi seorang mama is the time Ilan jatuh katil. Yes.. Sangat sedih...
Ever since Ilan dah pandai berguling at 4months 3weeks, we have a strict NO BED POLICY that we adhere to. Kitorg 3 beranak tido tilam je. Katil tu sememangnye just jadi hiasan. On the day after my brother's akad nikah, bawak Ilan naik nap tgh hari.. Mase tu memang penat sangat. Mana tak nyer, dengan kita dok kemas rumah, pastu siapkan gubahan hantaran etc. So ingatkan skejap je, kita placed him on his mat betul2 tengah-tengah katil.
Memula kita tak tido lagik. Siap sempat zuhur dulu, then ber-facebook skejap, then tgk macam dia tak bgn barulah terlelap sebelah dia. Tau2 "Huwaaaaargh!!!"
Pusing sebelah anak takde. Dengar suara dia dari lantai.
"Ya Allah! Anakku!!"
Tengok Ilan kat lantai, next to the stand fan. Luluh jantung. Cepat2 angkat dia, usap2 kepala dia, urut2 tengok ada bengkak ke luka kat memane. Lembik rasa kaki..
Untuk taktau brape lame, I was shivering and the only thing that I mampu utter was "Mama sorry Ilan, mama sorry. Mama tak sengaja. Mama sorry sayang.." Repeat and repeat benda sama. Nangis pun tak, Ilan je yang menangis. I dah macam in-shock.
Kita bawak Ilan gi toilet and wash his face... Kesian, he must have also been in shock. Wipe sikit muka dia and then nurse him.. He calmed down and terus tido on my boobs. Time ni baru my tears flow.
I tak bgtau sesiapa till much later in the day. Time ni rumah tengah ramai sedara mara coz esok my brother nyer recep. I don't think I can handle being yelled at by others. So I let it be, not telling, not telling.
Bila Kiki balik that night, barulah kita cite kat dia. He was worried but understanding enough. Dia kate lets monitor him for a couple of days. If he shows symptoms then we go get him checked (ni pun mmg advised frm the doctor).
Actually Ilan kalu bunyik ek sikit pun kita dah terjaga. I think I was too exhausted that day tu yang tak sedar bila Ilan terjaga. Subhanallah...
Alhamdulillah he's all good rite now. Tengok gambar kat bawah ni. This is how he rolls bila dia bangun or tengah main2.
Hahaha. U can't catch me!

Oct 31, 2013

Bila Ilan Aydeen mula berbunyi..

Ingat tak, masa mula2 baby lahir and i think sampai dia sebulan lebih to 2 bulan, dia menangis je keje. Being a new mom, i fear that that crying will lasts forever. Tapi... he soon discovered coo-ing. Then non stop membebel. Heheehe. Cair tau hati ni. Meleleh air mata.. My son graduated from crying to constant bersembang...
Bk gak dapat video Ilan bersembang. One of which is the one below. Slalu, time dia paling kuat bersembang is bila bgn pagi lepas dapat susu..
Enjoy... My little Ilan Talk talk. Time ni umur dia baru masuk 2 bulan.

Oct 30, 2013


*sorry, ni post kedua for today. Rase ada mcm2 plak nak bgtau*

We start 'em young.. Biar susah2 dulu, bersenang-senang kemudian.. Eceh! So hari ahad haritu was a family day. Ajak mama, ayah, adik, abang and his fiance gi Setia Mall makan kat Manhattan Fish Market. Ada rezeki lebih kate nyer bulan ni. Alhamdulillah...

Pas makan tu Kiki kata kene gi studio nk settlekan one more song before outstation on Monday. :( Since its family day, kita main2 lah tanye, "I ngan Ilan teman u kat studio leh?" "Boleh je, tapi kalau bosan jgn dok tanya kul brapa nak abis.." 

Hoh! Kite main2 dia ingat betul2 plak. Eh! Betul lah! Dia ajak lah!! Hahahaa.

Almaklum, studio TERAMAT SEJUK! Macam masuk dalam igloo (not that i've ever been in one lah, just imagine it might feel that way). Nasib baik i came prepared. Blankie - checked! Long pants - checked!

At first risau. Boleh ke Ilan nk ke studio ni? Hahaha. Redaah.... See gambar2 kat bawah :)

"Papa, kureng sikit lah vocal tu. Piano level kasik up sikit lagi k"
"Mama, Ilan shleepy lah.. Lagu Papa ni buat Ilan nak tido... Mama nyanyikan lagu 10 budak hitam boleh?"
Nyenyak pulak assistant Papa ni tido.. The music was blasting super loud!

Kahkahkah. Character betul lah si budak betuah bolat bolat ni. 

Tuesday, sumthing urgent came up kat umah and look who decides to tag along to work...

Ma, I want outta this seat!! I wanna play with your PC!
Ilan's makeshift crib. A chair. He adapts so well..!

Tapi kali ni tak lama sgt lah, lunch time cabuit pasal Ilan tak nak diletak. Nak dilayan je, tak nangis langsung, but won't let me take my attention away frm him. Aiyayai nak.. Mama nak kene work niii....

Memang kelas anak cik sheena sorang ni, start je kete terus tido. Hmm.. Slalu dalam kete tamau tido. Gi PD sepanjang jalan pegi-balik tamau tido. Tadi pagi pun tak tido, bz sembang dalam jam. Hahahaa.. Penat eh keje? Baru awak tau mama penat kat keje. Learn baby.. 

Okaylah.. all in all, both occasions, Ilan was well-behaved and im a proud momma.. You go son!! Hi-five!!

psst.. Actually kan, cuak tau mase bwk Ilan gi keje on tuesday tu coz tu FIRST time bawak Ilan gi memane 100% on my own. Alhamdulillah.. Now i look forward to many more Mama & Ilan trips.

Duh! Bad boobie day

Aiyak! Dush dush! Slalu kalau gi keje and balik keje, dalam jam tu kita pump, but since Kiki outstation since Monday, takdelah kita pump coz kene drive sendrik. Hari ni, lunch ke, pegi balik keje ke, jam and butter, langsung tak dapat pump!!

Pagi ni baru dapat news yang my departure from the office will be a week earlier. So instead of last day on the 8th, it'll be this Friday. 2 more days! So kalut lah nk handover kan! And time lunch tu, kita decide nak gi lunch ngan my assistant. Kesian die, dari the day i return to office mmg tak langsung dapat lunch ngan die ke or betul2 sembang2 ngan die. So lepas lunch mmg tak dapat langsung lah kan nak pump.

Harini adik hantar me to work and amik balik keje, so lega skit bila tau leh pump masa balik nanti. Tup tup, bukak pump carrier, tgk 'ALAMAK! BATTERY TAK BAWAK!!' Macam mane nak pump? Tahan jelah kan.. Boobs dah start sakit n membatu. Jam gegile plak tu!! Sampai rumah an hour later. NAK NANGIS!

Sampai2 umah tgk Ilan tgh main2 ngan ayah. Ayah n mama kate "Kak, u ade pump kan? Susu dah fridge dah abis. Ni yg last Ilan br minum." 

Owh owh owh.. Shoot. Bawak Ilan naik bilik then skejap je sembang2 nagn die then die start merengek mintak susu. So bagilah.. 

Lift baju, yucks! Basah!! Dush dush dush!! Tolol gak Sheena nih!! Lupa nk pakai breast pads. Boleeeeeehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh??! Basah n lekit. Eeee.. Ingat nk lari rush siram badan then bg Ilan, tapi dia dah start melalak. So terpaksa lah bg gak. Tempel pad kat sebelah kanan (takut let-down masa tgh feed ngan the other side) and feed kat kiri.

Ilan boleh plak  genggam bra kita yg basah tu. Alih tgn die, kat situ gak die nak tarik. Takpelah... Bagi jelah..
Pas minum tu kelam kabut arr shoot terus gi mandi, pastu pump. SAKIT! <-- pasal dah bengkak sgt. Urat2 dah macam nak letup pun ada. 

Alhamdulillah dapat 11oz, tapi mmg tak cukup lah kan. Am expecting a loooooooooooooooong nite. If tak cukup gak, nampak nyer esok pagi before gi keje kenelah pump lagi. 

"Ya Allah, permudahkanlah urusanku dan permurahkanlah rezeki anakku Ilan Aydeen"

Risau + sedih + marah kat diri sendiri psl sengal sgt arini! DUSH!

Oct 28, 2013

3 & 4 - Pumping

Breast feeding is the hippie thing to do. Au naturel~

Okaylah, number 3 ngan number 4 tu actually ada kaitan. Kita start ngan pumping. Almaklum, mmg berhajat nak breastfeed Ilan exclusively ngan boobie milk at least sampai umur dia genap 6 bulan. Alhamdulillah, susu mencukupi for me to do so. 

Masa pantang aritu, semua org sowh pump and stock up for keje nanti. Kita ni amik sambil lewa je. Sumtimes pump, sumtimes idak. Nak seminggu nak start keje baru kalut takut susu tak cukup. 

Mase memula tu guna Spectra3 Electric pump. Agak gedabak, but it does the work. Masa time pantang tu, i pump-and-use. Konon nyer Kiki tolong feed baby time malam coz kita dah seharian menyusukan baby and need the rest. Skang menyesal pasal nyer.... Nanti kita bgtau apa pasalnyer hokay. Continue reading pls.. :)

Mase memula pump, dapatlah dalam 2oz. Takut hokay!! Cukup ke? Banyak ni je ke Ilan dapat?? Pastu watlah research ngan Cik Google. Rupa nyer, mmg pun. We produce only what is needed. The laws of 'demand and supply' strictly applies here. Owh.. So barulah tau, mase baby brape hari ke beberapa minggu, mmg die perlukan sikit je. Perut diorg pun alahai.. kacipot! Okay... lega sikit.. Continue je pump, gradually supply pun increase... Jgn give-up and selalu berdoa untuk murahkan rezeki anak, niat pun kene betul.. Insyallah.

Alhamdulillah gak Ilan takde nipple confusion coz i started to let him have a taste of the bottle dari awal lagi. I think it was when he was only a few days old. Ni psl my boob engorgement yg teruk and bleeding nipples. So no nipple confusion for him. :) Cuma we changed from just using a newborn nipple on his milk storage bottles to Avent Natural (4oz) because of the newborn flow. Tommie Tippie does the same too, so it boils down to preference and $$.

We bought Ilan's at peekaboo shah alam for a good deal!

Start Keje + Pumping
Ark! Sehari lagi nak stat keje! Stock leh last sampai beberapa lama je!! Cammane ni??! Mmg risau and while at work risau tu tambah and plus lagi ni first time separated from baby for more than an hour. Gila lah rase dia. Sikit2 rasa nk call rumah. Nasib baik first day tu keje mmg melambak and email pun dah burst. Second day, bila dah settle back to the office barulah rindu tu melampaui batas. Siap meleleh lah air mae bila teringat Ilan kat umah.

Okay.. My workplace is not a workplace yg breast-feeding friendly. First day tu time lunch gi pump kat surau. Boleh plak lupa yg surau tu mix lelaki-pompuan, sambil pump bila dgr cam footseps jadik kelam-kabut. Hasil - 3oz! Owh dear.. owh no.. Kul 4 lari plak gi toilet pump. Used the dry toilet, tapi yelah kan.. aura2 and suasana toilet, nk pump pun tak selesa. Dapat lah dalam 2oz lebih. Makin hari tgk stock berpacket2 tu start to reduce.. Dari takleh nk close freezer drawers sampailah dah leh kira ngan sebelah tangan je brape packets tinggal. This needs drastic changes! Buat power-pumping lah, makan ni tu. Akhirnya, sampai skang none left in freezer, whatever i pump, i pump for next day usage. 

Tapi yang paling ketara - jangan pump bila tengah stress coz u tgk the result and it'll stress u more and lesser the production. Serious ni, tak main2.

Lepas hari ketiga, give-up toilet pumping and decide to use the meeting room time lunch. Kunci dari dalam, on ac. Selesa banyak :) ! Nak kata becoz of this change my production increase, tak gak. Sampai skang ada hari banyak, ada hari kurang and along the way, banyak gak hari yg risau gila susu tak cukup for the next day.

Choice of pump: Medela Swing
On good days..

Tapi kan Alhamdulillah, walaupun ada beberape hari tak cukup 24oz (Ilan drinks 4-5oz per feeding), bila sampai rumah, eh, mama kata susu cukup. Sumtimes ada terlebih plak satu packet.

Pumping on the road
Because of the dwindling supply (time pantang, leh gak dapat 16oz skali pump), i have resorted to extra pumping sessions during the day and the only time i have is during the journey to and from work. Yes.. Saya pump dalam kete.   

Tahu tak, lebih kurang kita bagi direct kat baby, supply kita pun makin kurang even kalau kita pump slalu. So makin hari my production makin kurang. Mana tak nye, Ilan menyusu time malam pun skejap je. Macam just nak basah tekak. Then die sambung tido lik. So malam dalam kul 3am kita buat gak pumping session.

Pumping dalam kreta ni mmg uncomfortable, lagi2lah atas jalanraya Malaysia yg sopak sana sini kan! Tapi demi Ilan, redha... Sarung je nursing cover, then pump.

Tipulah kalau ada org kata breastfeeding ni senang je.. Memang senang if you are a FTHW or a dedicated SAHM. Tapi for working ladies, ni sumthing yang sangat challenging. Penat cammane pun kene pump tengah2 malam, slalu sorg2 jelah bgn coz encik somi tgh berdengkor. Ngorok kate orang Boyan.

1. Mane nak pump?
2. Brape kali nak kene pump in a day?
3. Cukup ke susu ni untuk esok?
4. Seharian bekerja then balik kene bgn 2 - 3 times for feedings than pump gak at least once time malam.
5. Engorgement/leaking at work
6. Badan penat and dehydrated

List kat atas tu are some of the challenges for breastfeeding working mums. Walaupun nampak macam banyak, tapi tu bukan keluhan. Just listing down what we (bfeeding moms) worry about. Tapi pros dia lagiiii banyak. Kita tak lah kata kita anti formulas or nak meng-critisize mums yg tak bfeed, (Rezeki masing2 lain. Ni tak payah nak persoalkan.) tapi i pray that i get to provide at least the basic best for Ilan.

Satu lagi, janganlah jadi sombong or rase yang kita nyer susu akan kekal banyak je. So kalau og lain bg pendapat on macam mana nak increase milk supply ke, introduce milk boosters ke, try lah. No harm in trying kan? :) Even if tak nak try pun, decline cara elok, mesti niat org tu baik nak tolong kita coz sure dia tau what it feels like to be in our shoes if not takkan die nak menyibuk. Ye ke idak...??

Ni, my friend Adura from Temptations by Tiara (click here) ada bake and sell lactation cookies. Sedap woo.. Sugar-free cookies with oats, wholemeal wheat germs, brewers yeast, Hersheys choc chips, etc. Bagus gak for those yg not bfeeding but health-conscious and/or diabetic etc.  Try gak, now i cant stop! Sedap and addictive and it does help for me lah. Mahal skit dari cookies biasa, but its becoz of the ingredients hokayyyy.....

Insyallah, planning nak breast feed Ilan Aydeen sampai at least 6 bulan. If rezeki dia masih murah, extend ke 1 year.. Then tgk lagi, if masih murah, till 2 years.. Insyallah..

the pump - Medela Swing
the bottle - Avent Natural 
lactation cookies - Supercookies by Temptations by Tiara (click here)

Oct 14, 2013

Coz a picture says a thousand words... and i have 7!

2 months... Hush little baby don't you cry...
5 days short to 3 months... At PD Waterfront
3 months 2 days.. How we spent our Sunday mornings.. 
The beginning of the traveling baby - his first passport!

Oct 3, 2013

8. Jalan2 in Moby (baby wearing) - Moby Wrap Review

Apa tu baby wearing? Pakai baby?? MMkay. actually tatau lah siape yg came up with this term, but "Babywearing" is a term to describe carrying your baby on your body with a cloth baby carrier.
Babywearing has actually been around for centuries. Dari zamn tok nek kite. Before its being commercialised, slalu nampak bibik-bibik gendong baby dalam kain batik. Heheheee. Skang ni dah macam-macam dah baby carriers in the market. Antara yg femes: Moby Wrap, Mei-tai, K-Tan dan banyak lah lagik. Kita pilih je yg mane sesuai ngan kita and our baby.
Ni cara orang2 dolu yg masih dipractice today esp in rural areas. SANGAT PRACTICAL!
So dari cara diatas, org2 innovative came up with nicer, user friendly (for some) and definitely more expensive versions. Two of which:
Moby Wrap

And i chose:
Ilan tido teramat nyenyak hokayyy.... SUKE!
Ilan bfeeding dalam Moby @Wondermilk Publika :)
Memula bila nak start guna Moby ni, terase macam nak give-up pun ada. Kain die panjang ya amat!! And rase macam leceh je nak berbelit2, but once dah terror, fuh! Sekelip mate je pun.
Ilan sangat lah nyenyak and selesa bila letak dalam Moby. Even leh senyap bila die mengamuk nangis. Die leh tido lma gile. Bgn pun nak susu je. And yg best nyer, kita rase macam time kite preggy dulu.. Best.. Brings back fond memories of the tummy.
Bila tak guna, Moby can be used as Ilan's selimut or lipat2 n jadik bantal sementara or alas untuk die tido or nursing cover (as the above pic).
Material stretchy cotton.
Weight baby pun distributed evenly, so tak bite into our shoulders. And angkat lama pun tak rase penat or berat. Dalam kete pun kita pakai gak pasal tgk Ilan dah nyenyak sangat, kesian nak kejut. Heheheee..
Placement baby rase macam die tgh peluk kita <3 Best kan. And PALING IMPORTANT! baby's hips tak tergantung. Prolonged effect of hips/legs tergantung is hips dysplasia.
Satu lagi, now that we dah jatuh chenta with the Moby, stroller pun dah jarang pakai. Or if kluar bawak stroller, Moby pun bawak jugak (untuk time2 yg die merengek or taknak tido). Hehheee..
Yeay! 1 post done!! Strike #8 from the list!!

Oct 1, 2013

Setelah 2 bulan

Whoa! Time flies!! Cepat kan dah dah dua bulan! opps sorry, dah nak masuk 3 bulan dah my Ilan Aydeen dilahirkan.

Macam2 nak cerita, tapi in-between breast feeding, playing with baby (tak byk sgt pun), nappy changing, trying to get whatever rest/sleep possible, blogging memang dah last in the list. Mintak maap ye. Tapi kan.. Takde pun yg rindu blog ni. Hahahaa.

Okay.. Kite list down ape yg kite leh pikir skang ni. Not in any particular order:

1. Cluster feeding
2. Growth spurts
3. Pumping in the office - DONE
4. Pumping while in the car pergi n balik keje - DONE
5. Milk dapat 16oz (skali je dapat 16oz ni) in one session!! WHOA!
6. Milk dapat 2oz je in one session
7. Pooplosion
8. Jalan2 in Moby (baby wearing) - DONE!
9. Ilan first time jalan2
10. First time Ilan jalan2 and die sgt behave and that whole day sgt sgt sgt bermakna
11. Ilan first and second shots
12. First day at work
13. First time seperated ngan Ilan for more than an hour
14. Sawan nangis
15. Ilan dah pandai bercerita and banyak senyum and gelak
16. Rindu being pregnant again
17. No sex yet
18. Ilan's KLCC experience

Hmm.. Leh wat 18 topic berasingan tuuuu!! Should i?? Boleh lah kott. Okay, okay, i will. One topic at least once a week sampai habis 18. Fuhh! Brape bulan baru nak abis!

Ape2 pun.... Feast ur eyes on this first!

in tumtum, fresh frm oven, two weeks, now

Sep 4, 2013

WTS - Spectra3 Electric Breastpump

Spectra3 Electric Breastpump set - slim type - SOLD -
  • Bought on 17/7/2013
  • Warranty till July 2014
  • Excellent condition
Package includes:
  • 1 electric breastpump - Bought at RM388
  • 1 storage bottle & storage bags (brand new)
  • Brand New In Box (BNIB) Breast shield set (can be used as to convert pump into double pump or to keep as extra) - Bought at RM70
  • BNIB Autumn Chiller tote bag - bought at RM50
Price: RM 250
Dealing method: COD Shah Alam / Poslaju
Location of seller: Shah Alam
Contact method/details: Wassap / SMS ONLY 0122228951
Age of item: 1 1/2 months
Reason for sale: got another set of breastpump as gift

Everything in mint condition :)

Jul 26, 2013

Melted hearts

Ur smile melt me... I love you son...
Mama & Papa doa may your smile kekal sampai ke akhir hayat... 

Luka, incision C-Sect berdarah

Started minggu lepas, i saw that my incision was watery at one end and there was some blood on the other. Teringat the nurses pesan banyak kali haritu before discharge sowh datang balik to the hospital if i see any blood. Walaupun sesikit mane.

I didn't thinkmuch of it. Alaaa... Sikit je, esok lusa kering lah tu. Mmg betul kering, tapi after a day die start watery balik. Still i ignored. Kiki dah bising2 kata nak hantar ke spital, but i insisted im alright. 

Padan muka, it got worse and smalam ada blood kat tempat lain pulak. So i was literally forced to the spital by encik somi smalam. 

Bukan tak nak pegi pun before this, tapi time ni lah nak tido coz dah kepenatan semalaman berjage. Okay, smalam gi gak. Kene register kat PAC (time ni rasa macam reliving the moments nk pergi menyerah diri nk bersalin aritu... kuikuikuiikui) and tunggu doc check.

Boleh tak i tanya nurse "Lama ke..? Coz i ada nursing baby kat dalam kete ngan my hubby." Sebenarnyer terpaksa bawak Ilan skali pasal Mama & Ayah takde kat rumah. Ni case TERPAKSA and bukan nak MENYEKSA mmkay.

Nurse tu kate, takpelah leh bawak baby tunggu skali kat dalam and diorg pinjamkan baby cott frm L&D. Yeay! Bawak masuk Ilan skali sambil tunggu Doc panggil. Rase serba salah pun ada psl yg duduk on my left and right are pregnant patients waiting to be checked for numerous issues. Ade gak case keguguran.. So bile diorg tgk Ilan, nampak muka diorg cam sedih je.. And masyallah, anakku time ni lah nk menangis sekuat2 nya. Kita pun bagi lah nenen. Tak puas gak, nampak Kiki kat luar and tgk rupanye dia poopoo. Nasib baik my encik somi ni very the hands on. Die pun amik Ilan bwk gi tukar diapers. Alhamdulillah, syukran ya Allah for a wonderful hubby.. I couldn't be any happier. 

Psst.. Pandai anak mama berlakon. Macih nak! pasal Ilan laju jer mama settle semua hal. kukiukiukiukiu

I THINK, because of Ilan's super screams, my name was called up first! laju hokay.. Tak sampai 15 minit tunggu doc dah call nama. Ni sumthing yg sangat sangat unexpected. Doc check incision tu, die tekan2, pastu dia kata nampak cam superficial tapi ada gak terbukak, but not deep. Cammane dia tau tak deep? Dia cucuk kat wound tu ngan a long stick. Dia nak tgk stick tu tembus sampai dalam mane. Tgk stick tu je dah ngeri, apa lagi bila dia kate dia nak poke. haisey man.. Menyesal pegi check pun ada.

Then bila semua dah checked, i was told to get my wound dressed EVERYDAY for a week at the nearest KK. Then to have it examined kat hospital in a week.Now im on antibiotics and painkillers. Painkillers tu makan smalam je, slagi leh tahan sakit, kita tahan. 

So arini lom pegi lagik KK. Maybe malam, macam malas pun ada. Tgk lah mcm mana nanti. 

*Sorry post ni tarak gambar psl takkan nak tunjuk gambar wound kite plak kan? kang batal pose korang muntah2*

Jul 24, 2013

New Beginnings - Minggu pertama

Day 1 @ home
Ilan Aydeen - 3 days 
Mmg tak nafikan, the first few days was the toughest. I was discharged on the 3rd day. Alhamdulillah, Ilan pun discharged frm NICU pagi tu. Nanti kite story ye psl knape bby masuk NICU.

1st time dapat betul2 hold baby Ilan Aydeen. Time ni kat NICU

Lepas breastfeed buat kali pertama... Rase sedih nak tinggalkan die.. :'(

On the way balik, kitorg stuck dlm jam teruk. Dlm krete semua org tense psl lama sgt dlm jam n diorg semua dh keletihan. Al maklumlah, br berpuasa n dh nk dkt waktu berbuka.. And i dh penat n sakit pinggang.

Smp rumah Ilan Aydeen dh lapar sgt, so breastfeed lh dia. Mmg time ni susu blm ada, juz ada colustrum or 'first milk'. Quantity pun xlh byk sgt. Ilan Aydeen pun tk pandai latch bebetul lg. So sgt sgt sakit bila dia isap nipple and die suck and chomp on it sekuat mungkin. Maybe psl die tak puas nyusu.

Psl ni jgk dia dok menangis non-stop. Lapar lh tuee. Kesian pun ada, tapi tatau nk buat mcm mane, try to dodoikan die, tapi die tak stop gak nangis. Rasa dunia ni cam terbalik sat. Rasa runsing, penat, sedih, semua campur jadik satu. I seriously felt helpless and stressed out.

Day 2 @ home
Ilan Aydeen - 4 days 
Boobs dah start membengkak. Rase2 time ni dah ada susu kott. Ilan Aydeen still tak pandai latch bebetul and since nipple kite besar and mulut die kecik sgt, die nk isap pun susah. Masih merengek lagik. Time paling best is bila mandikan dia and die so tenang lepas kita belai2 die, sapu minyak kat badan die lepas mandi. Sorry, mmg ramai kata kenapa dah start guna pacifier. Its too early. Tapi kan, you should hear his cries and screams. Serious tak sampai hati. 

Ketenangan lepas mandi. Paci is bigger than the face!

Banyak time bonding ngan die. Paling best bile die rest kat chest kita. Diapers count - UNCOUNTABLE! Ilan Aydeen is the official 'poop machine'. Tapi takpe, at least kite tau die healthy. Memula kekok gak nk salinkan and mandikan dia, but i learned fast and all from instinct. Cewaah.

Day 3 @ home
Ilan Aydeen - 5 days
Sebenarnyer time ni agak runsing coz we're in the midst of house moving, so mcm2 yg my hubby kene settlekan. I was left to tend to myself. Time ni, boobs dah mengeras macam batu. Nothing helps! Susu banyak tapi touch sikit pun dah sakit gler, apa lagi nk bagi boobs kat Ilan Aydeen. Nk pump, but dalam kalut masa nk discharge tu, hubby misplaced the pump. Haiyaark! 

Dah nangis dah time ni. Macam mana ni? Apa nak buat?? Sakit dah sgt!

Day 4 @ home
Ilan Aydeen - 6 days
Boobs dah makin sakit. Kita dah tuam, dah urut, still sakit. Menangis bagai nk rak. Time ni gak lah incision kita sakit. Nak baring tak boleh, actually, takleh nk change from one position to another. rasa macam the incision terbukak. It doesn't help too that we know there's no sutures and the wound is held together with glue. 

Ilan time ni pun kerap dah bangun malam. At least tiga kali for feeding. Pagi tu betul2 break down nangis kat Kiki. Cakap kat die yang badan kite ni dah mcm nak demam and sakit giler. Spine sakit, wound sakit, vajayjay sakit (yg ni tatau kenapa), boobs sakit and plus kita takleh nk tido.

Dah rasa nk give-up and beli formula dah coz kesian kat Ilan Aydeen macam tak cukup breastmilk (BM). Kita berdoa banyak2 yang this phase will go away and dapat carik satu solution. Pagi tu jugak call my cousin mintak pinjam pump.

Day 5 @ home
Ilan Aydeen - 7 days
Yeay! Alhamdulillah, dapat pinjam pump! And after pumping, Boobs kita yg engorged macam batu tu pun dah susut.. 

Ilan Aydeen pun dapat lah menyusu. For a time being, kita tak bagi boobs dulu pasal nipples kita chapped and bleeding. So pump into bottles and bg BM thru bottle feeding. Takpelah nak, sorry ye, bukan taknak bagi, but for a time being its better like this.

And... Jeng jeng jeng.. Tali pusat Ilan Aydeen tanggal on this day! Genap die 7 hari!!

Tali pusat dah tanggal! Yippee!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...