baby's coffer. click here pls.. & baby say's Thank You!

choose your language

Jun 30, 2013

37 weeks - Air Selusuh + Bunga Fatimah

Yeay! Smalam Alhamdulillah, i dah masuk 37 weeks into my pregnancy. Do the maths, its 9months 7days. Kalo ikut doctor's kiraan, it means i have 3 more weeks, tapi mmg org dulu2 kata kita preggy 9bulan 10hari. takpelah, kiralah macam mana pun nak kira, yg penting, DAH DEKAT SANGAT!

Pergi singgah rumah mak esah on friday (mak esah is kiki's aunt yg urut org bersalin/ nak bersalin/ berubat. wanna know more, click posts2 lama ya) untuk amik air selusuh and check kedudukan baby.

Mak check perut and urut2, dia kata kepala baby dah cantik dah. Ni macam dah dekat and baby pun dah turun, boleh bersalin anytime. Dia kata just be ready.

Then dia preparekan air selusuh. Apa tu air selusuh? Memula kita ingat air sulusuh tu air sejenis herba or sumthing. Rupa2 nya its just air kosong yang telah dijampi dengan ayat al-Quran and mak masukkan skali Bunga Fatimah.

Bunga Fatimah ni can only be found in Mekah. And for many many years have been used by the Arabs to aid in easing delivery. Wallahualam. Ada yang panggil Sanggul Fatimah, kat arab its known as Kaf Maryam. And banyak gak nama2 lain.

Air bunga fatimah ni leh membantu membukakan cervix. And kurangkan sakit  bila nak bersalin. Bunga Fatimah ni gak leh gauge bila kita nk bersalin. Bukan ramalan ye.. Kata nya, if bunga ni kembang (bunga ni sangat2 kering) makna nya time dah dekat. And mak pun bgtau, bila dah dekat sangat bunga ni akan jatuh ke bawah (bunga ni dalam botol mineral tinggi tu). 

So bila mak masukkan je, bunga terus kembang. Tapi, dia cam terapung kat atas. Amalan minum air selusuh ni, diiringi doa yang dibaca Nabi Yunus ketika berada didalam perut ikan paus.

(1) Selawat nabi
(2) Baca doa 7x
(3) Minum and sapukan sikit kat perut (sambil berdoa mintak baby kebawah) and sapu pinggang belakang (sambil berdoa mintak pintu rahim terbukak)


لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنّى كُنْتُ مِنَ الظَّالِمينَ

"Laailahailaanta subhanainni kuntum minazzalimin"
(Tidak ada tuhan selain Engkau, Maha Suci Engkau. Sungguh aku termasuk  orang-orang yang zalim.)


Actually kan, doa ni mmg bagus diamalkan selalu especially when you've hit rock-bottom and betul2 dalam kesusahan. Insyallah.. Kita berikhtiar and berusaha. Mak kata, minum je air ni, dah boleh start haritu gak. So kita pun start lah malam tu.. 

Keadaan bunga tu smalam time pagi:


Terapung time Subuh

Smalam spent the whole day kat my in-laws. Balik2 Kiki beli mineral water nk tambah kat botol tu. Then dia jerit "Sayang! Mari sini cepat!! U tgk bunga tu, dah kat bawah botol! Tadi before i masukkan air, i rase dia still terapung."

Betullah... Bunga tu dah kat bawah botol. This is how it looks:


Semankin kembang and its at the bottom of the bottle

Again i nak stress-kan, ni bukan ramalan or magic. Kita percaya and serah kepada-Nya for only He knows best. So skang i'm just waiting.. Maybe tomorrow? Maybe next week? Maybe in two weeks? Wallahualam.. Just know in my heart, dah dekat dah. 

CUAK! Doakan semua goes as planned and berjalan lancar..!

8 comments:

Qiela said...

sheena syg, mmg nak dekat dah. pagi tu i perasan masa mandi, perut i dah jatuh sangat2 and i tetibe cm histeria. Just like, why perut i macam niiiiii??? Grrrrrr!!

takut...t...tt..tttt...

good luck sheena..

Sheena Saini said...

Hehehhee. Best kan tgk perut dh kebawah!

~lalala~ said...

waaaaah! dah tak lama daaah! :D

Yan Lim said...

Good luck, Sheena. I pun rasa cuak baca ni hehe :)

Sheena Saini said...

Qiela!! Dah belum??

Sheena Saini said...

yan lim: macih!!

Anonymous said...

adie x sempat pon nk rendam minum! hahaha

Anonymous said...

Maaf nk tanya. Kene minum air tu time bila ye? Sehari minum berapa kali?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...